Burger Partij Amersfoort ( BPA )

Fractie

College van B&W der Gemeente Amersfoort

T.a.v. de Burgemeester, mevrouw A. van Vliet-Kuiper

Stadhuisplein 1

3811 LM Amersfoort

Amersfoort, 20 mei 2003

 

Geachte mevrouw van Vliet-Kuiper,

Op grond van artikel 37 Reglement van Orde voor de Raad, wil de Burger Partij Amersfoort

( BPA ) graag de volgende vragen aan het college van B&W stellen.

Inleiding.

Op 11 mei jl. heeft de BPA vragen gesteld over een lopende Tuchtzaak tegen de gemeente Amersfoort, deze vragen moet u hierbij herhaalt en ingelast zien ( zie bijlage )

De BPA heeft thans de net verschenen Jaarrekening 2002 bestudeert en komt tot de conclusie dat het batig saldo over 2002 geen Euro 12,1 miljoen is maar slechts Euro 8,3 miljoen. Dat scheelt maar liefst Euro 3,8 miljoen !

Het eigen vermogen op 31 dec.2001 = Euro 112 miljoen en dat afgetrokken van het eigen vermogen op 31 dec.2002 = Euro 120,3 miljoen geeft namelijk Euro 8,3 miljoen, en dat is wat anders dan 12,1 miljoen euro.

Verder zijn er volgens de BPA tientallen miljoenen euro’s aan lasten en baten buiten de jaarrekening 2002 gelaten, dit is volgens artikel 27 van de Comptabiliteitsvoorschriften verboden. U heeft na de mening van de BPA niet alle lasten en baten in de gemeenterekening 2002 opgenomen !

Voorbeelden daarvan zijn:

  1. onder de verplichtingen ontbreken de voorzieningen van pensioen en wachtgeldverplichtingen voor ( oud ) wethouders. Hierdoor liggen de reserves, en dus het eigen vermogen te hoog.
  2. onder het eigen vermogen staan verschillende bedragen die geen reserves zijn, maar gemeentelijke verplichtingen, ook hierdoor is het eigen vermogen dus te hoog. Dit geldt zeker voor de nog niet bestede maar wel geoormerkte rijkssubsidies.
  3. de rentelasten zijn met een bedrag van ongeveer Euro 5,5 miljoen te hoog weer gegeven. Er zijn n.l. voor dit bedrag fictieve rentelasten opgenomen van niet bestaande schulden.
  4. onder de post voorzieningen komen verschillende posten voor die geheel of gedeeltelijk geen verplichtingen zijn. Hierdoor wordt het eigen vermogen dus te laag en dus verkeerd weergegeven.

Aangezien er vele tekortkomingen in het eigen vermogen en de verdere gemeentelijke verplichtingen zitten, is voor de BPA onmogelijk vast te stellen wat nu wel het juiste bedrag van de baten, de lasten, het eigen vermogen en in zijn totaliteit de jaarrekening is.

Vragen van de BPA:

  1. Herkent, en bevestigd het College en de gemeentelijke accountant bovenstaande BPA samenvatting van de gemeenterekening 2002 ?
  2. Op welke datum verschijnt nu precies de door u op 28 November 2002 toegezegde Nota Reserves en Voorzieningen ?
  3. Wat is volgens het College nu precies de grootte van al de financiële reserves in deze gemeente op 31 dec. 2002 ?
  4. Wat is volgens het College en de gemeentelijke accountant nu precies het werkelijke saldo van de lasten en baten over 2002 ?

 

In afwachting van uw spoedige schriftelijke beantwoording

 

Namens de Burger Partij Amersfoort ( BPA ),

Ing. J. ( Hans ) van Wegen, Fractie voorzitter BPA.

Vragen door leden van de gemeenteraad (via griffie)

 

 

__________________________________________________________________________________

ANTWOORD van burgemeester en wethouders (verzonden d.d. 28 mei 2003).

__________________________________________________________________________________

 

  1. Het College herkent het in de eerste alinea gemaakte onderscheid tussen de mutatie in het eigen vermogen en het rekeningsaldo. Op de pagina’s 14 en 15 van het jaarverslag hebben wij dit juist ook nader toegelicht.
  2. Voor het overige herkent het college de geventileerde opvattingen niet. Deze berusten op een onjuiste interpretatie van de geldende comptabiliteitsvoorschriften c.q. onvoldoende kennis daarvan.

  3. Conform de met de commissie Bestuurlijke Zaken afgesproken termijnagenda d.d. 20/02/2003, kenmerk DAZ/IF/DI/RA/1021944, verschijnt de Nota in de tweede helft van 2003.
  4. Exact zoals aangegeven in de jaarrekening 2002
  5. Exact zoals aangegeven in de jaarrekening 2002